Honderden waarnemers zagen de vlam die nacht en de nacht na ongeveer middernacht en opnieuw de nacht erna; en dus gedurende tien nachten, elke nacht een vlam. Waarom de schoten na de tiende stopten, heeft niemand op aarde geprobeerd het uit te leggen. Het kunnen de gassen van het vuren zijn die de marsmannetjes ongemak bezorgden. Dichte rook- of stofwolken, zichtbaar door een krachtige telescoop op aarde als kleine grijze, fluctuerende plekken, verspreidden zich door de helderheid van de atmosfeer van de planeet en verduisterden de meer bekende kenmerken.

Op een nacht (de eerste raket kon toen nauwelijks 10,000,000 mijl verwijderd zijn) ging ik wandelen met mijn vrouw. Het was sterrenlicht en ik legde haar de Tekens van de Dierenriem uit en wees op Mars, een heldere lichtpunt die zenitwaarts kruipt, waar zoveel telescopen op gericht waren. Het was een warme avond. Bij thuiskomst passeerde een groep excursionisten uit Chertsey of Isleworth ons terwijl ze zongen en muziek speelden. Er waren lichten in de bovenste ramen van de huizen terwijl de mensen naar bed gingen. Vanaf het treinstation in de verte klonk het geluid van rangeertreinen, die rinkelden en rommelden, door de afstand bijna tot melodie verzacht. Mijn vrouw wees me op de helderheid van de rode, groene en gele signaallampen die in een raamwerk tegen de hemel hingen. Het leek zo veilig en rustig.

Toen kwam de nacht van de eerste vallende ster. Het werd 's morgens vroeg gezien en stormde over Winchester in oostelijke richting, een vuurlijn hoog in de atmosfeer. Honderden moeten het hebben gezien en het als een gewone vallende ster hebben beschouwd. Albin beschreef het als het achterlaten van een groenige streep die enkele seconden gloeide. Denning, onze grootste autoriteit op het gebied van meteorieten, verklaarde dat de hoogte van zijn eerste verschijning ongeveer negentig of honderd mijl was. Het leek hem dat het ongeveer honderd mijl ten oosten van hem op aarde viel.

Ik was op dat uur thuis en schreef in mijn studeerkamer; en hoewel mijn openslaande ramen naar Ottershaw gericht waren en de blinden omhoog waren (want ik hield er in die tijd van om naar de nachtelijke hemel te kijken), zag ik er niets van. Toch moet dit vreemdste van alle dingen die ooit vanuit de ruimte naar de aarde zijn gekomen, zijn gevallen terwijl ik daar zat, zichtbaar voor mij als ik alleen maar omhoog had gekeken toen het voorbijging. Sommigen van degenen die de vlucht hebben gezien, zeggen dat hij met een sissend geluid reisde. Daar heb ik zelf niets van gehoord. Veel mensen in Berkshire, Surrey en Middlesex moeten de val ervan hebben gezien en hoogstens hebben gedacht dat er weer een meteoriet was neergedaald. Niemand schijnt moeite te hebben gehad om die avond naar de gevallen massa te zoeken.